Sunday, June 17, 2012

Σάστισε με το exit poll ο διεθνής Τύπος- Πως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τις πρώτες εκτιμήσεις ψήφου στην Ελλάδα

Για εκλογικά αποτέλεσματα στην «κόψη του ξυραφιού» και σκηνικό πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα κάνουν λόγο τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls.
Συγκεκριμένα, για αποτέλεσμα «στην κόψη του ξυραφιού», που θα έκανε παρακινδυνευμένη κάθε εκτίμηση ακόμα και για το ποιο κόμμα θα καταλάβει την πρώτη θέση, κάνει λόγο το BBC, ενώ η Telegraph, χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως πολιτικό θρίλερ και σημειώνει ότι οι 50 έδρες – μπόνους του πρώτου κόμματος θα κριθούν πιθανότατα με ελάχιστη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται στην «οριακή εκλογική ισοπαλία Δεξιάς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς», ενώ η Le Figaro δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όπως και στις 6 Μαΐου, στο ποσοστό της Χρυσής Αυγής και στην είσοδό της στη Βουλή με ποσοστά άνω του 6%, σημειώνοντας πως διαψεύδονται οι ελπίδες που υπήρχαν αυτό το «βίαιο μόρφωμα» να εξοβελιστεί από το κοινοβούλιο και υπογραμμίζοντας πως τελικά κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του εκμεταλλευόμενο ξενοφοβικά αντανακλαστικά μέρους του εκλογικού σώματος.
Η ισπανική El Pais λέει ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το σκηνικό πολιτικής αστάθειας που δημιουργήθηκε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και για την είσοδο της Χρυσής Αυγής για δεύτερη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο, σημειώνει χαρακτηριστικά «οι ναζί ξανά στην ελληνική Βουλή».
Η ιταλική Corriere della Sera εστιάζει στη μάχη που θα κριθεί με βραχεία κεφαλή μεταξύ των «συντηρητικών φιλοευρωπαίων» και της «ριζοσπαστικής αριστεράς».
«Μακρά εκλογική νύχτα στην Αθήνα»
Για δραματικό τέλος της εκλογικής διαδικασίας και παρτίδα αγωνίας για την Ευρώπη και τις χρηματαγορές κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος.
Ειδικότερα, η Handelsblatt γράφει: «Διαγράφεται δραματικό τέλος από την εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τα exit polls η πορεία του Σύριζα προς τη νίκη ανακόπηκε, όμως οι συντηρητικές δυνάμεις θα δυσκολευτούν να σχηματίσουν κυβέρνηση».
Η Hamburger Abendblatt αναφέρει ότι «οι εκλογές δεν έφεραν καθαρό συσχετισμό δυνάμεων. Δεν διαφαίνεται σαφής πλειοψηφία των υποστηρικτών ή των αντίπαλων της φιλοευρωπαϊκής πορείας» και η Die Zeit λέει πως «ριζοσπαστική αριστερά και οι συντηρητικοί πολύ κοντά σύμφωνα με τα προγνωστικά».
Το Der Spiegel κάνει λόγο για «μακρά εκλογική βραδιά για την Αθήνα. ΝΔ και Σύριζα δίνουν μάχη στήθος με στήθος», η Bild για «πρώτα προγνωστικά στις μοιραίες εκλογές: η Ελλάδα αναποφάσιστη!» και η Die Welt για «παρτίδα αγωνίας για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις χρηματαγορές, καμιά σαφής πλειοψηφία για τους μνημονιακούς και τους αντιμνημονιακούς».
Οι γερμανικοί Financial Times γράφουν: «Δράμα στην Ελλάδα, συντηρητικοί και ριζοσπάστες αριστεροί στήθος με στήθος. (...) Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έφερε την ένταση που πολλοί περίμεναν αλλά και φοβόντουσαν» και η Berliner Zeitung: "Κατάσταση πατ στην Ελλάδα".
Οσο για το αραβικό Al Jazeera, υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα των πρώτων exit polls αντανακλά από τη μια την καταδίκη της λιτότητας και από την άλλη το φόβο του ελληνικού λαού για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
-----------
Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές, έχουν αιχμαλωτίσει τα βλέμματα των διεθνών Mέσων Eνημέρωσης, που παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρώτες εκτιμήσεις ψήφου των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στη δεξιά Νέα Δημοκρατία και στον αριστερό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν τα exit polls, μεταδίδει το BBC, ενώ τονίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.


H Νέα Δημοκρατία, που υποστηρίζει σε γενικές γραμμές το Ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, είναι πολύ κοντά στις ψήφους με το ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στα μέτρα, γράφει στο ρεπορτάζ του το βρετανικό μέσο.


Οι εκλογές στην Ελλάδα, που έχουν αιχμαλωτίσει τις ματιές ολόκληρου του κόσμου, βρίσκονται πολύ κοντά στο τέλος με το Συντηρητικό Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μόλις ένα βήμα μπροστά από τη ριζοσπαστική αριστερά ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ψηφοφορία η οποία θα αποφασίσει κατά πόσον η χώρα θα παραμένει στη ζώνη του ευρώ, μεταδίδει το Reuters.


Οι ελληνικές εκλογές πρώτη είδηση και στο CNN, που μεταδίδουν τα πρώτα exit polls, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία έχει ένα μικρό προβάδισμα στο «πεδίο μάχης» με το ΣΥΡΙΖΑ. 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin