Wednesday, July 25, 2012

Γερμανία και Ισπανία ζητούν την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

Μήνυμα στήριξης στη Μαδρίτη απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του, Λουΐς ντε Γκίνδος, με τον οποίο συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση των αποφάσεων για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Σε ανάλογο ύφος ήταν και η δήλωση του...


Τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας δεν αντιστοιχούν στα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας, εκτίμησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ισπανίας, σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, τη στιγμή που η Μαδρίτη δέχεται όλο και πιο ασφυκτικές πιέσεις στις αγορές.
Ειδικά το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της χώρας έχει εκτοξευτεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφού σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων που προχώρησε το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών, το επιτόκιο έφτασε το 3,7%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων έχει φτάσει το απαγορευτικό 7,5% και των πενταετών είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται σήμερα η Ισπανία από τις αγορές "δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας της, ούτε τις δυνατότητες ανάπτυξης, ούτε την ικανότητά της να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της", τόνισαν οι δύο υπουργοί μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.
Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν επίσης ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν γρήγορα οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 29 Ιουνίου και κυρίως όσες αφορούν "την πλήρη θεσμοθέτηση μιας αποτελεσματικής τραπεζικής ένωσης με μία εποπτεύουσα τραπεζική αρχή".
Ο Λουίς δε Γκίνδος θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί, ενώ Παρίσι και Ρώμη δεν επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα τις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ινίγκο Μέντεζ ντε Βίγκο, ότι εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών για την εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου κορυφής.
Ωστόσο, αργά το βράδυ ο Μοσκοβισί ζήτησε να εφαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουνίου προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη για την "διάρκεια" και τη "δύναμη" της ευρωζώνης.
"Η κατάσταση που ζούμε είναι μια κατάσταση που πρέπει να την θέσουμε υπό έλεγχο και θα το κάνουμε", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός. "Θα κάνουμε κάθε χρήσιμη επαφή για να πούμε ότι αυτή η ευρωζώνη είναι ισχυρή, αξιόπιστη και να θέσουμε σε εφαρμογή τις πολιτικές που θα επιτρέψουν να καθησυχάσουμε για τη διάρκεια, για το μέλλον, για την ισχύ της ευρωζώνης", πρόσθεσε.
Ο Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι "σε αυτό το πλαίσιο" εντάσσεται η συνάντησή του στο Παρίσι με τον Ισπανό ομόλογό του. "Ασφαλώς θα έχω και άλλες επαφές. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, ηρεμία, εμπιστοσύνη και να εργαστούμε για την αποτελεσματική, γρήγορη, ισχυρή εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου", υπογράμμισε.
Σε κλοιό πιέσεων από τις αγορές η Ισπανία
Την ίδια ώρα η Καταλονία είναι η τρίτη αυτόνομη περιφέρεια της χώρας που έκανε γνωστό ότι θα απευθύνει αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με μια κατάσταση "χειρότερη" από εκείνη της Ιρλανδίας, που έχει λάβει εξωτερικό δανεισμό από την τρόικα, δήλωσε ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ, μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας επιχείρησε να αποσείσει τις δικές του ευθύνες, για τη σοβαρή οικονομική κρίση, εξαιτίας της οποίας ζητήθηκε τελικά η βοήθεια του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής αρωγής της ευρωζώνης για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ισπανικές τράπεζες, δημιουργώντας στο εξωτερικό φόβους ακόμα και για την φερεγγυότητα της ίδιας της ισπανικής οικονομίας.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή θα καταθέσει, αφού κάνει ακροάσεις οικονομικών παραγόντων, ένα πόρισμα με θέμα τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
"Μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο υποστήκαμε τιμωρίες, εξαιτίας της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης τόσο για την Ισπανία, όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημά της, σε επίπεδα προ επταμήνου μόλις αδιανόητα", υπογράμμισε στην ίδια κατάθεση ο πρώην αξιωματούχος.
"Ειδικά σήμερα πλέον, είμαστε σε χειρότερη άποψη όχι μόνον σε σχέση με την Ιταλία, αλλά και με την Ιρλανδία, ένα κράτος που η Ευρωπαϊκή Ένωση δανείζει. Το σοβαρότερο, απ όλα, είναι ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη για τις μεγάλες τράπεζές μας", αν και τα οικονομικά τους είναι στέρεα, δήλωσε κατονομάζοντας ως μεγάλες τράπεζες την BBVA και την Santander.
"Και η κυβέρνησή μας και η κοινωνία μας θα γνωρίσουν τους αμέσως επόμενους μήνες μια κατάσταση πολύ περίπλοκη", προέβλεψε συγχρόνως. "Υπήρξαν σφάλματα στο επίπεδο των ελέγχων, πράγματα που έγιναν με άσχημο τρόπο, κι άλλα που ενώ έπρεπε να γίνουν, εντούτοις δεν έγιναν καθόλου, σχετικά με τις τράπεζες μας", αποφάνθηκε ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
"Αυτή η κατάσταση όμως όπως έχει πλέον διαμορφωθεί δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια κομματικού χαρακτήρα σύγκρουση. Αυτή η κατάσταση αφορά τόσους πολλούς, που θα ήταν αντιπαραγωγικό να αναζητώνται εξιλαστήρια θύματα, στα οποία θα φορτωθούν όλες οι ευθύνες", υποστήριξε τέλος ο Φερνάντεθ Ορντόνιεθ.
ethnos gr

No comments:

Post a Comment

Only News