Thursday, August 9, 2012

Απαξία εσείς, περιφρόνηση εμείς

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αυτός ο απίθανος κύκλος των «Αθανάτων» του διεθνούς αθλητισμού που κάνει καριέρα στο όνομα του ολυμπισμού, μετά το φιάσκο των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα δεν ήξερε που να κρυφτεί.
Αναζητούσε διέξοδο και κατέληξε πως η μόνη χώρα που θα μπορούσε να αναγεννήσει τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν αυτή που τους γέννησε. Επιστράτευσαν τότε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, το ήθος της Ολυμπίας και το φιλειρηνικό οικουμενικό μήνυμά της για να ξεπλύνουν την ντροπή της εμπορευματοποίησης.

Έκαναν την καρδιά τους πέτρα, μας βρήκαν μπόσικους, εκμεταλλεύθηκαν και το όραμα του γέρου Καραμανλή για μόνιμη διεξαγωγή τους στην Ολυμπία και τελικώς τα κατάφεραν να αναγεννήσουν μια υπόθεση κλονισμένη, φορτώνοντας σε εμάς κοντά στα 15 δισ. ευρώ και αφού προηγουμένως μας ξέσκισαν με τις απαιτήσεις τους και τις περιβόητες κίτρινες κάρτες.

Έμεινε σε εμάς το κλέος και το βάρος, που δυστυχώς αποδείχθηκε δυσβάσταχτο.

Οχτώ χρόνια μετά, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, η Ελλάδα δεν έτυχε ούτε μιας αναφοράς, ούτε ενός καλού λόγου.

Με τη χώρα στα γόνατα, τη κοινωνία της να υφίσταται τα πάνδεινα, όλοι αυτοί οι γίγαντες της κλίκας του διεθνούς ολυμπισμού, δεν είχαν ούτε λόγο συμπαθείας προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Δεν αξίζει τέτοιας τύχης και συμπεριφοράς η Ελλάδα.

Η αξία της είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται μόνο από την οικονομική θέση της. Διαθέτει πλεονεκτήματα και όπλα, γεωπολιτικά, ιστορικά, ηθικά και άλλα.

Είναι σε θέση να διεκδικήσει την περηφάνια της, μπορεί να δείξει ότι δεν της πρέπει τέτοια στάση και συμπεριφορά.

Αν εκείνος ο απίθανος καριερίστας Ζακ Ρόγκ που πανηγύριζε το 2004 στην Αθήνα θέλει να μας ξεχάσει, ας του δείξουμε εμπράκτως την περιφρόνησή μας, αποχωρώντας από το κλαμπ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Και ίσως μια τέτοια επιλογή να αποτελέσει την απαρχή μιας μακράς διαδικασίας ανάκτησης της χαμένης εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, χωρίς την οποία καμία χώρα, κανένας λαός, δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα. 
tovima gr
9/8/12 

1 comment:

  1. «Πάλη σώμα με σώμα, ο αληθινός πολιτισμός»...Η αντίδραση για την εξαίρεση της πάλης από το Ολυμπιακό Πρόγραμμα παίρνει διαστάσεις καταιγίδας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό......

    Οι Αμερικανοί μαζεύουν υπογραφές μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Αγγλοι οργανώνουν ψηφοφορίες μέσα από τις εφημερίδες (90%-10% το σκορ μέχρι τώρα στον Guardian), ενώ οι ταπεινοί εστεμμένοι του αθλήματος ορθώνουν το ανάστημα και πολλαπλασιάζουν τα ντεσιμπέλ. Ανθολογούμε από τις ώς τώρα αντιδράσεις:

    ** «Ημουν πεπεισμένος ότι αυτό το αρχαίο άθλημα θα κρατούσε τη θέση του. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και να το κάνουμε πιο ελκυστικό για την τηλεόραση και για τους θεατές» (Μιχαήλ Μαμιασβίλι, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Πάλης και χρυσός Ολυμπιονίκης του 1988).

    ** «Μου φαίνεται κάπως απίστευτο. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη για αυτή την εξέλιξη. Νιώθω ζαλισμένος» (Τσουνεκάζου Τακέντα, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας).

    ** «Είμαστε σοκαρισμένοι και απαιτούμε εξηγήσεις, μετά από 117 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Στη διάρκεια των Αγώνων του Λονδίνου, έγιναν συζητήσεις για την αύξηση των κατηγοριών βάρους στην πάλη γυναικών» (Βαλεντίν Σάβοφ, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Πάλης της Βουλγαρίας).

    ** «Είναι εξαιρετικά ατυχές αυτό που συνέβη. Η πάλη βρισκόταν στο πρόγραμμα της πρώτης Ολυμπιάδας και είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο» (Σατπάλ Σινγκ, προπονητής του Ινδού Ολυμπιονίκη Σουσίλ Κουμάρ).

    ** «Θεωρώ αδιανόητη την κατάργηση ενός τόσο ιστορικού αθλήματος που υπήρχε ανέκαθεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι στην ανθρώπινη φύση, η πάλη σώμα με σώμα. Αυτός είναι ο αληθινός αθλητισμός» (Μπουβαϊσάρ Σαϊτίεφ, ο Ρώσος τρις Ολυμπιονίκης).

    ** «Αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με θανατική ποινή για την πάλη στις ΗΠΑ. Γιατί να επενδύσει κάποιος χρήμα και κόπο σε ένα άθλημα εκτός Ολυμπιακού προγράμματος;» (Ριτς Σαντόλι, υπεύθυνος εφηβικών τμημάτων στην Ομοσπονδία των ΗΠΑ).

    ** «Οι άνθρωποι που το αποφάσισαν είναι καθυστερημένοι» (Ρόντι Ουάιτ, αστέρι του αμερικανικού επαγγελματικού φουτμπόλ).

    ** «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Η είδηση μού προκάλεσε οργή και κατάπληξη. Πολλοί νέοι που ονειρεύονταν να αγωνιστούν στο Ρίο αναρωτιούνται τώρα τι πρέπει να κάνουν» (Σαόρι Γιοσίντα, τρις Ολυμπιονίκης και αυτός, Ιάπων).

    ** «Μίλησε το χρήμα και τα εισιτήρια. Η ΔΟΕ θα κερδίσει πολύ περισσότερα από την παρουσία αστέρων του γκολφ όπως ο Τάιγκερ Γουντς παρά από τους παλαιστές και τους αθλητές του χόκεϊ. Ισως στο μέλλον αγκαλιάσουν το κατς, που είναι πιο εμπορικό» (Φρανκ Σορ, λέκτορας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης).

    ** «Το πλήγμα για τον αθλητισμό μας είναι καίριο. Η πάλη είναι από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στη χώρα μου. Κερδίσαμε έξι μετάλλια στο Λονδίνο» (Μοχάμεντ Αλί-Αμπαντί, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράν).

    ** «Μαζέψαμε πάνω από 10.000 υπογραφές μέσα σε μία μέρα και δεν θα κάνουμε πίσω» (Τιμ Νιούμαν, υπεύθυνος της αμερικανικής καμπάνιας εναντίωσης στην απόφαση της ΔΟΕ).

    http://www.enet.gr/?i=news.el.a8lhtismos&id=343657

    ReplyDelete

Only News