Friday, August 31, 2012

Ισραηλινό τερματικό φυσικού αερίου στην Κύπρο

Ολοένα και κερδίζει έδαφος το σενάριο το Ισραήλ να χρησιμοποιεί το τερματικό φυσικού αερίου που θα γίνει στην Κύπρο για εκμετάλλευση των δικών του κοιτασμάτων.
Όπως αποκαλύπτουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σε μελέτη που ετοίμασε επιτροπή σοφών της χώρας, απαλείφεται η εισήγηση για κατασκευή τερματικού εντός της χώρας. Η μελέτη βρίσκεται ήδη στα χέρια του Βενιαμίν Νετενιάχου.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης αναμένει επίσης την έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με το αίτημα της ισραηλινής Ντέλεκ να συμμετέχει με ποσοστό 30% στα δικαιώματα της Noble στο οικόπεδο 12.

Εντός του ερχόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί και η κοινή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ [1], για να εξεταστούν τα ζητήματα των κοινών υποδομών.
Επί τάπητος, θα τεθούν οι προτάσεις της Κύπρου προς την ΕΕ για συγχρηματοδότηση μελετών και υποδομών που αφορούν τη διασύνδεση και με καλώδια, αλλά και η διαμόρφωση διαδρόμου ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της εισαγωγής φυσικού αερίου, ως ενδιάμεσης λύσης, για τις ανάγκες της ΑΗΚ.
Ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον Σόλωνα Κασίνη, θα έχει την Κυριακή επαφές στο Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, τρέχει και η διαδικασία για την ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες με το Ισραήλ.
sigmalive.com
31/8/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News