Tuesday, August 28, 2012

Ισραήλ: «Λυπηρό ατύχημα» ο θάνατος της ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι

Το ισραηλινό δικαστήριο της Χάιφα έκρινε πως ο ισραηλινός στρατός δεν φέρει καμία ευθύνη για το θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι, η οποία έχασε τη ζωή της το Μάρτιο του 2003 από ισραηλινό στρατιωτικό εκσκαφέα προσπαθώντας να εμποδίσει την ισοπέδωση παλαιστινιακού σπιτιού στην (κατεχόμενη ακόμη) Λωρίδα της Γάζας.

Ο δικαστής Οντεντ Γκέρσον χαρακτήρισε τον θάνατο της Κόρι «λυπηρό ατύχημα», προσθέτοντας ότι το κράτος δεν είναι υπεύθυνο για την όποια «προκληθεί σα βλάβη» καθώς έγινε στη διάρκεια «επιχειρήσεων σε εμπόλεμη περίοδο».
«Απορρίπτω τη μήνυση καθότι δεν υπήρξε αμέλεια εκ μέρους του οδηγού», ανέφερε ο δικαστής, σημειώνοντας πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν τους ακτιβιστές μακριά από το σημείο.
Η 23χρονη ακτιβίστρια βρισκόταν στην περιοχή μαζί με μια ομάδα άλλων επτά ακτιβιστών από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όλοι τους μέλη της «Διεθνούς Κίνησης Αλληλεγγύης», κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας και ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων.
Οι γονείς της, Κρεγκ και Σίντι Κόρι, που είχαν καταθέσει αγωγή το 2005 κατηγορώντας το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ για ανθρωποκτονία και για τη μη πραγματοποίηση ενδελεχούς και αξιόπιστης έρευνας για τις συνθήκες θανάτου της, δήλωσαν απογοητευμένοι από τη δικαστική απόφαση.
Ο ισραηλινός στρατός, σε ανακοίνωσή του μετά το θάνατο της 23χρονης ακτιβίστριας, εξέφραζε τη θλίψη του για τον τραγικό της θάνατο, χαρακτηρίζοντάς τον «θλιβερό ατύχημα», ωστόσο κατηγορούσε τα μέλη της ομάδας για «ανευθυνότητα», καθώς «ηθελημένα βρίσκονταν σε μια περιοχή που αποτελεί πολεμική ζώνη».
28/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News